top of page

Zolder: Hartog en Schuring eerste winnaars, de jeugd grijpt de macht!

Loek Hartog werd getipt als grote favoriet voor de Porsche Carrera Cup Benelux 2020 en loste meteen de verwachtingen in op Circuit Zolder, het strijdtoneel voor de seizoensopener. Bij het Zolder Fun Festival domineerde de Nederlander van Bas Koeten Racing de kwalificaties en de eerste race, waarin hij op 30 minuten tijd meer dan 20 seconden voorsprong verzamelde.

We verwachtten ons aan een totale dominantie van de Porsche Carrera Cup Benelux Junior, maar dat was buiten de vastberadenheid en progressie van de piepjonge Morris Schuring gerekend. Hoewel hij zijn debuut maakte in de autosport, zorgde de GP Elite-rijder voor een absolute verrassing door ten volle te profiteren van een minder geschikte afstelling bij Loek Hartog – die zich focuste op het verzamelen van gegevens om zich voor te bereiden op zijn deelname aan de Porsche Mobil 1 Supercup in Spa-Francorchamps. De 15-jarige (!) Nederlander, die gecoacht werd door Supercup-rijder Larry Ten Voorde, verbeterde zijn persoonlijk snelste ronde met meer dan een volle seconde ten opzichte van Race 1. Sterker nog, hij slaagde erin om zijn landgenoot Loek Hartog net voor de finish te passeren om zo een eerste zege te behalen bij zijn debuut in de Porsche Carrera Cup Benelux. Indrukwekkend!

Met Loek Hartog (17 jaar) en Morris Schuring (15 jaar) bevestigt de snelste merkencup van de Lage Landen haar reputatie als kweekvijver voor jonge talenten en vormt daarmee een stevige basis voor de autosportpiramide van Porsche Motorsport. Niemand die eraan twijfelt dat beide heren elkaar dit seizoen naar een hoger niveau zullen stuwen!

Na de twee Nederlanders was het Michael Cool die zich ontpopte tot “best of the rest”. De Belg van NGT Racing besloot beide races op de laagste podiumtrede, waarmee hij ook de grootste beker in de Pro-Am-klasse mee huiswaarts mocht nemen aangezien hij telkens Nicolas Vandierendonck (EMG Motorsport) en Bas Barenbrug (Bas Koeten Racing) voorafging.

In de Am-categorie gooide Gilles Smits hoge ogen. De Speedlover-rijder won de twee races en met een 4e en 5e plaats in de algemene rankschikking bewees deze Belg – die in de Fun Cup de kneepjes van het vak leerde – dat hij weinig tijd nodig had om te wennen aan een Porsche 911 GT3 Cup van 485 pk.

Porsche Sprint Challenge Benelux: Schuring, Smits en Cool bevestigen

Uitzonderlijke situaties vragen om uitzonderlijke maatregelen. De promotor van de Porsche Carrera Cup Benelux reageerde snel op de crisis die de wereld, en dus ook de autosport, in zijn greep houdt. De nieuwe Porsche Sprint Challenge Benelux bundelde namelijk de krachten met de Porsche Carrera Cup Benelux. De deelnemers aan beide kampioenschappen deelden niet alleen de piste bij de twee sprintraces, de Porsche 911 GT3 Cup-rijders konden tevens punten pakken voor beide klassementen. Daarnaast stond er ook een lange race (met verplichte pitstop) op het programma in de Porsche Sprint Challenge Benelux.

In afwezigheid van Loek Hartog, die enkel was ingeschreven in de Porsche Carrera Cup Benelux, aarzelde Morris Schuring geen minuut om een tweede opeenvolgende zege te pakken in de Long Race. De Nederlander besloot daarmee zijn eerste meeting op de perfecte manier. Hetzelfde kan gezegd worden over Gilles Smits, die niet enkel voor de derde keer de Am-categorie won, maar ook de maat wist te nemen van Michael Cool, laureaat in de categorie Pro-Am, en zo op de tweede plaats in de algemene ranking eindigde. Jean-Pierre en Jaxon Verhoeven moesten Gilles Smits voorlaten in Am, maar eindigden op een 4e plaats in het algemene klassement. Vader en zoon hadden bij de twee sprintraces reeds de zilveren medaille veroverd in hun categorie. In de Pro-Am categorie flankeerden Nicolas Vandierendonck en Bas Barenbrug opnieuw Michael Cool.

Cayman GT4 CS: Dominantie van Vermeulen

Als integraal onderdeel van de Porsche Motorsport-piramide, heeft ook de 718 Cayman GT4 Clubsport een plaats in de nieuwe Porsche Sprint Challenge Benelux. De wagen is een uitstekende keuze in de grote Porsche-familie om de eerste stappen te zetten in de autosport en dit model rijdt dan ook in een eigen categorie.

GP Elite-speerpunt Thierry Vermeulen aarzelde geen seconde: zowel in de twee sprintraces als in de Long Race overvleugelde de Nederlander zijn concurrenten en liet hij de maximale score optekenen in de tussenstand. Steven Van Rhee, tweede in de eerste race, werd slachtoffer van een lekke band alvorens hij in de lange race de zilveren medaille zou claimen. Alexander Goddijn eindigde driemaal op het podium (3e, 2e en 3e) en bevestigde daarmee de greep van GP Elite op deze categorie.

Met de Limburgse openingsmanche achter de rug, zijn de Porsche Carrera Cup Benelux en de Porsche Sprint Challenge Benelux op kruissnelheid. De volgende afspraak is een meeting in de marge van het prestigieuze DTM, op de Nürburgring, op 11, 12 en 13 september.