top of page

Porsche Carrera Cup Benelux perfecte basis voor weg naar top van de autosport

- Zeven voormalige rijders uit Porsche Carrera Cup Benelux dit weekend in Porsche Mobil 1 Supercup in Zandvoort

- Twee jonge talenten uit Junior programma van de Porsche Carrera Cup Benelux


Op één week tijd racet de Porsche Mobil 1 Supercup tweemaal in de Lage Landen: afgelopen weekend in Spa-Francorchamps en komend weekend op Circuit Zandvoort. De Porsche Mobil 1 Supercup voorstellen hoeft niet meer, maar het is misschien wel goed om nogmaals te onderlijnen in welke mate de Porsche Carrera Cup Benelux de weg is naar de hoogste regionen van de Porsche merkencup met de legendarische Porsche 911 GT3 Cup.


Een week nadat op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen de 300ste Porsche Supercup-race in de geschiedenis verreden werd, is er deze week opnieuw sprake van een historisch feit voor de snelste merkencup ter wereld, want de Porsche Mobil 1 Supercup was nog niet eerder in Nederland te gast.


Porsche heeft een doordacht systeem om rijders en zeker jonge rijders te laten groeien tot zelfs het niveau van officiële Porsche-rijder in het WK Uithouding. De Porsche Carrera Cup Benelux is daar al geruime tijd een vast onderdeel van en dat bewijst ook de deelnemerslijst van de Porsche Mobil 1 Supercup dit seizoen en in casu op Circuit Zandvoort. Heel wat jonge rijders maakten de afgelopen seizoenen fuore in de Benelux-competitie. Al dan niet via het talentenprogramma van Porsche en de professionele begeleiding binnen de Porsche Carrera Cup Benelux, konden zij richting de Porsche Mobil 1 Supercup groeien en niet zonder succes.


We denken dan uiteraard aan Ayhancan Güven, de voormalige kampioen in de Benelux-competitie in 2018, die ondertussen deel van het Porsche Motorsport Junior programma uitmaakt. Hij is het perfecte voorbeeld van een jonge rijder die mits een goede omkadering binnen de rangen van Porsche opklimt. Güven komt overigens uit het Junior programma van de Porsche Carrera Cup Benelux, net als één van die andere sterren van de Porsche Mobil 1 Supercup: Loek Hartog. Ook Hartog startte in de competitie der Lage Landen.


Er zijn echter nog heel wat Nederlanders die we de afgelopen seizoenen in Spa, Zolder, Assen, Zandvoort en op andere circuits in de Porsche Carrera Cup Benelux hebben zien racen. Zo zijn er Jesse van Kuijk, Daan van Kuijk, Lucas Groeneveld en Max van Splunteren. Zij kwamen tot en met 2019 in de Benelux-competitie van Porsche uit en Max van Splunteren werd in 2020 meteen de beste rookie in de Porsche Mobil 1 Supercup, een bewijs van het niveau van de competitie in de Benelux. In Zandvoort zien we ook Morris Schuring die van de competitie in België en Nederland richting de Duitse Carrera Cup doorgroeide en nu met een wild card voor eigen publiek aan de start staat.


Series Manager Olivier Aerts is dan ook terecht trots op de verwezenlijkingen van rijders, teams en de Benelux-competitie: “In onze competitie leggen jonge rijders inderdaad de basis voor hun verdere carrière en een aantal van hen verwezenlijken een droom, met name professionele piloot worden. Ik kijk met plezier naar de verwezenlijkingen van die jonge kerels. Uiteraard moeten we blijven investeren om dat uitstekende platform te blijven zijn en als ik één uitdaging mag vooropstellen dan is het wel om over afzienbare tijd ook een Belgisch talent de overstap te zien maken. Maar hoe dan ook, talent uit de Benelux dat hogerop wil, heeft nergens een betere omgeving dan in de Porsche Carrera Cup Benelux.


De race in Zandvoort gaat over elf ronden en start op zondag 5 september om 12u10. De wedstrijd is via Ziggo en Eurosport live te volgen.11 views

Recent Posts

See All
bottom of page